pasha
viita 2006.10.26. 14:58
A pasha egy túróból készült édesség. A hagyományos ortodox húsvéti ételek közé tartozik. A pasha szó az orosz "húsvét" szóból származik, aminek részben a héber pesah szó az eredete.
Pashát eredetileg abból az okból készítették, hogy hasznosítsák a húsvéti böjt idejéről felhasználatlanul maradt tejtermékeket. A pasha készítésében a legfontosabb alkotórész a túró mellett a tejszín, a cukor, a tojás és a vaj. A készítését a vaj megolvasztásával kezdjük, majd habosra verjük a tojást a tejszínnel és a cukorral. E után az alkotórészeket összekeverjük egymással, és a keveréket beleöntjül egy gézzel kibélelt pasha-formába (ami egy négyzet alapú csonkakúp), majd hűvös helyen tároljuk (pl. hűtőben), amíg a fölösleges folyadék el nem távozik belőle.A későbbi időkben a pasha készítésénél elkezdtek használni különböző ízesítőket, például mazsolát, vaníliát, csokoládét és darált mandulát.
100 g vaj
1 dl cukor
200 g túró
2 dl tejszín
1 tojás
fél citrom leve
2 kk vaníliás cukor
1/2 dl darált mandula
1/2 dl mazsola
1/2 dl csokoládé
|