Tippaleipiä
viita 2006.10.26. 15:00
A tippaleipä egy édes sütemény, amit hagyományosan Vappu idején (május elseje) készítenek. Tippaleipä-t az 1700-as évektől kínáltak a finn főúri házaknál Vappura feltálalt halételek utáni ínyencségként. Tippaleipä-t a szintén csak Vappukor készített sima-val együtt fogyasztják.
A tippaleipä-t tejből, lisztből, tojásból, cukorból, citromhéjból, növényi olajból, sóból és ízesítő szerekből készítik. A tésztát egy zacskóba rakják, amire pici lyukat vágnak, és abból nyomják ki spagettivékonyan a forró olajba úgy, hogy kerek formájú legyen. Miután a tészta megsült az olajban, a tippalepä-t egy szedőkanállal kiemeljük az olajból. A fölösleges zsírt lecspegtetjük róla, majd megszórjuk porcukorral. A tippaleipä egy ropogós ínyencség, amit Vappukor szolgálnak fel sima-val. A tiipaleipä íze hasomlít a fánkéhoz.
3 tojás
1 1/2 dl tej
3 dl liszt
2 ek cukor
kk só
|