Runebergintorttu
viita 2006.10.26. 15:01
A Runebergintorttu egy mandulával és punccsal vagy rummal ízesített kb. száz grammos henger alakú sütemény. A tetején általában málnalekvár van, cukormázgyűrűvel körülvéve.
A sütemény a finnek nemzeti költőjéről, Runebergről kapta a nevét, akit a sütemények nagy kedvelőjének ismertek, mivel reggelire azokat ette puncs kíséretében. A Runebergintorttu-t elsősorban Finnországban fogyasztják, különösen január elejétől, Runeberg nap (február 5.) tájékán.
Története
A legelterjedtebb nézet szerint a süteményt Runeberg felesége, Frederika találta ki, aki köztudottan készített a férjének lisztből, zsemlemorzsából és mandulából, almalekvárral és cukormázzal díszített süteményeket. Az asszony 1850-es évek végéről származó receptkönyvében benne is van a kérdéses leírás, ami talán egy változata az eredetileg egy porvói cukrászmester által, az 1840-es években készített süteménynek.
Készítése
A Runebergintorttu-t a szokásos süteménytészta recept szerint sütik, amibe darált mandulát, kadamómot, valamint keksz- vagy piparkakkumorzsát tesznek. A kihűlt süteményt egy keverékkel megöntözik, amiben egy rész víz, rum, vagy puncs és egy kis cukor van. Másnap, miután a sütemény megszárad, feldíszítjük.
250 g sütőmargarin
3 dl cukor
4 tojás
4 dl piparkakku (mézeskalács) morzsa
60 g darált mandula
2 dl liszt
1½ tk sütőpor
1 dl tejszín, vagy tej
|